fredag 11 mars 2022

Jaså, du är en sådan där fågelskådare



Ibland räcker det med att gå ut i trädgården

Vissa människor har svårt att förstå tjusningen med fågelskådning. Jag tror att en del av nedklassningen av vårt stora intresse härstammar från en gammal sketch från 50- eller 60-talet där Stig Grybe spelar en tämligen förlöjligad ornitolog. Det här sätter vi oss förstås över. Det är inte fånigare att samla fågelkryss än vad det är att samla tablettaskar eller gamla plåtleksaksbilar i ack så fina originalkartonger. Att åka kors och tvärs över Sverige på jakt efter en saknad årgång av Kalle Anka går bra, men att köra tjugo mil för en rödhuvad dykand anses skrattretande. Nåja, vi ska inte reta upp oss på dem som inte begriper bättre. Våra fina samlingar tar inte plats, ligger inte och dammar till sig och blir inte angripna av skadedjur. Dessutom får vi frisk luft och motion medan vi samlar och också många fina naturupplevelser och möten med likasinnade.

 

Vår hobby kan varieras i det oändliga. Vi kan ha livssamlingar, årssamlingar, tomtsamlingar och lokalsamlingar. Vi räknar vinterfåglar och håller reda på ankomstdatum för de olika flyttfåglarna och förvånas när de stannar till november fast det normala är att de flyttar i oktober. Hela tiden är vi så glada för varje händelse i fågelvärlden som vi får ta del av och inte tjurar vi om någon raritet går oss ur händerna. Nej, vi gratulerar dem som lyckades och väntar tålmodigt till nästa gång som den lilla juvelen dyker upp igen.

 

Vår hobby är ständigt pågående. Vi kan vakna mitt i natten och höra en uggla utanför sovrumsfönstret. Under vintern är det invasionsfåglar, läckra röda tallbitar eller kanske nötkråkor och konstiga trastar som fångar vårt intresse. Försommaren är en slitig tid. Då är det både sena nattsångare och tidiga morgonsångare. Senare under sommaren kryllar det av ungar överallt. Inte alltid så lätta att artbestämma i sina halvfärdiga fjäderdräkter. Ja, sen är det höstflytten och så börjar allt om igen. Visst är det härligt med ett samlande som aldrig kan bli komplett! Vi har alltid något att göra och vi bär ständigt på det där hoppet inom oss att vi plötsligt ska gå rakt på något riktigt unikt i fågelväg. 


Forsärla i trädgårdsdammen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar