tisdag 1 oktober 2019

Septemberfåglar


Så blev det september och den fantastiska veckan med alla rastande aftonfalkar fortsatte några dagar till.


Det var cirka 40 år sedan det senast var en sådan här invasion, så det gällde att njuta och spana på de vackra fåglarna.


När aftonfalkarna fortsatte sin resa kom det istället en flock steglitsar till min trädgård. De tömde trädgården både på ogräsfrön och lite ädlare fröer som jag kanske hade tänkt spara själv till nästa år, men jag får köpa nya.


Stararna flyger runt i sina runda bollformationer och landar ibland utmed stränderna och letar föda. Här är det trängsel på nattkvisten. Fler starar än barr i den här grantoppen!


På mina turer utmed norra Ölands stränder spanar jag alltid efter ägretthägrar och se! Här hittade jag en.


Ju längre in i september vi kommer desto gladare blir jag för varje kvardröjande sommarfågel. Här sitter den grå flugsnapparen vid min damm och tar igen sig en stund.


Och titta, en strandskata. Så vackra fåglar!


Det är många rovfåglar som sträcker förbi nu. Här gör en tornfalk ett avbrott i resan och jagar föda bland enbuskar och slån.


Steglitserna är kvar i närheten och kommer tillbaka då och då för att dricka vatten eller ta ett bad i min damm.


Det är full fart runt dammen trots att hösten närmar sig och många är badsugna. Här är det en rödhake som just har landat.


Svarthättan ligger redan i badet och njuter.


Plötsligt kommer ett gäng trastar och besöker oss. Här gungar en taltrast på ett strå.


En havsörn måste jag ta med den här månaden också. Efter sommarens lite mer tillbakadragna tillvaro, syns de nu allt oftare utmed stränderna.


Här har vi en ung myrspov som rastar under sin första resa söderut.


Så här kan det bli när man sticker in objektivet genom grönskan i spaljén. En gulsparv tvättar fötterna obekymrad om min närvaro bakom grönskan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar