onsdag 4 december 2019

November- och decemberfåglar


Ser ni där bakom nyponet? En kungsfågelsångare! Den sena fågelhösten på Öland verkade till en början bli ganska tråkig i år och alla pratade om den roliga hösten 2016. Tänk om det kunde bli så igen. Till slut blev det nästan så med den östliga kronsångaren i topp, en gråhuvad sparv som jag inte hann med att se och många kungsfågelsångare och annat smått och gott.


Oxelträd och rönnar har verkligen dignat av bär och det borde locka fler intressenter än våra vanliga småfåglar. Mycket riktigt, plötsligt händer det....


Först kom en och annan men så, en eftermiddag vid Ölands norra udde, var det plötsligt hundratals av dem,....tallbitarna!


Hösten är också nötskrikornas bråda tid. De flyger i skytteltrafik över mitt hus, från ekarna utmed vägen till skogen strax bakom, fullastade med mat som ska gömmas och sparas till vintertider.


Inte en lika solfattig novembermånad sedan 1990-talet pratas det om i media. Ja, under många veckor var det mesta förvandlat till gråsvarta silhuetter. Örnparet på revet ser ut att längta efter bättre tider.


Plötsligt flyger en gråhäger alldeles förbi vindrutan och jag slänger upp kameran. Hann väl inte bli något, tänkte jag, men se! Det blev nästan som en akvarell.


En rödhake burrar upp sig i gråvädret. Den enda lilla färgklicken jag ser på min promenad över ängarna.


Så plötsligt hör jag ett vackert och lite ödsligt läte. De första sångsvanarna kommer flygande. Härligt! De kommer att höras hela vintern nu från alla öppna vatten runt Öland.


Ja ja, du få väl vara med på ett hörn då!


Så kommer de stora flockarna med sidensvansar och björktrastar. Nu måste vi spana så ingen ovanligare trast döljer sig någonstans i flockarna. Ut igen med kikare och kamera.


Så avslutar jag det här året med bilder från nordligaste delen av Öland och önskar alla en riktigt lång och skön helg med många naturupplevelser framöver. Vi ses igen i januari.



tisdag 5 november 2019

Oktoberfåglar


Oktober kan ju vara den verkligt spännande fågelmånaden på Öland, men i år såg det till en början inte ut att bli så, men det ändrade sig i slutet av månaden som ni kommer att få se. Havsörnarna börjar visa sig mer efter sommarens undanskymda, försiktiga tillvaro med bon och ungar.


Stararna imponerar med sin flygteknik, där ibland uppåt tusen starar flyger runt i olika formationer, vänder alla på en gång, formar sig till runda bollar, allt utan att krocka med varandra. När de tar en paus vill de helst sitta tätt, tätt tillsammans. En överlevnadsstrategi.


Gröngölingen letar myror i min gräsmatta. Det går bra! Jag behöver inte så många.


Det är ännu varmt i vattnet. Taltrasten tar sig ett dopp och avvaktar lite med flytten söderut.


Ojoj! Hela familjen havsörn sitter en stund ute på skäret.


Stjärtmes, så söta och roliga att träffa på.


Och plötsligt landar en hel flock med grönsiskor.


Sparvhöken har observerat att vi har börjat lite smått med fågelmatningen. Det gillar han! Här satsar han från stenmuren, men missar igen. Inte lätt att vara sparvhök.


De vackra vita ägretthägrarna spanar jag alltid efter. Här sitter en och putsar sig.


Och så vände plötsligt den lite tråkiga oktober till att bli en riktig höjdpunkt. En östlig kronsångare!!! Vi var fyra stycken som lyckades se den och till och med ta några bilder. Första fyndet i Sverige! Och dessutom vid "vår" norra udde.


En svart rödstjärt i Böda hamn får avsluta oktobers kavalkad av fåglar.



tisdag 1 oktober 2019

Septemberfåglar


Så blev det september och den fantastiska veckan med alla rastande aftonfalkar fortsatte några dagar till.


Det var cirka 40 år sedan det senast var en sådan här invasion, så det gällde att njuta och spana på de vackra fåglarna.


När aftonfalkarna fortsatte sin resa kom det istället en flock steglitsar till min trädgård. De tömde trädgården både på ogräsfrön och lite ädlare fröer som jag kanske hade tänkt spara själv till nästa år, men jag får köpa nya.


Stararna flyger runt i sina runda bollformationer och landar ibland utmed stränderna och letar föda. Här är det trängsel på nattkvisten. Fler starar än barr i den här grantoppen!


På mina turer utmed norra Ölands stränder spanar jag alltid efter ägretthägrar och se! Här hittade jag en.


Ju längre in i september vi kommer desto gladare blir jag för varje kvardröjande sommarfågel. Här sitter den grå flugsnapparen vid min damm och tar igen sig en stund.


Och titta, en strandskata. Så vackra fåglar!


Det är många rovfåglar som sträcker förbi nu. Här gör en tornfalk ett avbrott i resan och jagar föda bland enbuskar och slån.


Steglitserna är kvar i närheten och kommer tillbaka då och då för att dricka vatten eller ta ett bad i min damm.


Det är full fart runt dammen trots att hösten närmar sig och många är badsugna. Här är det en rödhake som just har landat.


Svarthättan ligger redan i badet och njuter.


Plötsligt kommer ett gäng trastar och besöker oss. Här gungar en taltrast på ett strå.


En havsörn måste jag ta med den här månaden också. Efter sommarens lite mer tillbakadragna tillvaro, syns de nu allt oftare utmed stränderna.


Här har vi en ung myrspov som rastar under sin första resa söderut.


Så här kan det bli när man sticker in objektivet genom grönskan i spaljén. En gulsparv tvättar fötterna obekymrad om min närvaro bakom grönskan.



söndag 1 september 2019

Augustifåglar

 
Augusti   -   fortfarande sommar men lite höstligt vemod börjar anas. Trots det finns det fortfarande små fågelungar ute i naturen. Här är det ett gäng storskrakeungar på stenen.
 
 
I trädgården är det familjerna rödstjärt som står för underhållningen. Långt in i skymningen hoppar de runt och jagar insekter.
 
 
Innan alla turistande badare vaknar, är kalkstensplattorna fyllda av flyttande vadare. Här är det kärrsnäppor och några större strandpipare.
 
 
Verkligen en tidig höstbild. Koltrast bland de mogna rönnbären.
 
 
Rödhaken smyger bland buskarna och börjar redan fundera på vilket alternativ som är minst riskfyllt. Flytta eller övervintra? Ingen enkel fråga.
 
 
Törnskatan vet däremot bestämt att det är flytta som gäller.
 
 
En storspov flyger förbi. Också den på väg söderut.
 
 
Och så kommer vi till månadens sensation, inte bara månadens förresten. Aldrig har så många flyttande aftonfalkar samlats på norra Öland. Jag räknade till minst 11 när jag spontant åkte upp till Ölands norra udde en kväll och morgonen efter hittade andra minst 16 st.
 
Sveriges Radios bild
 
En tidig morgon blev det direktsändning i SR Kalmar, där jag fick berätta om de ovanliga besökarna.
 
 
De har nu hållit sig kvar här några dagar för att äta upp sig inför den fortsatta färden ner till södra Afrika och vi var många som fick en riktigt häftig upplevelse.
 
 
Havsörnarna börjar visa upp sig lite mer nu efter sommarens något tillbakadragna tillvaro och bestyr med häckning. Dem tröttnar vi aldrig på!
 
 
 

tisdag 30 juli 2019

Julifåglar


Under juli månad mångdubblas folkmängden här på nordligaste Öland och fåglarna håller sig lite i skymundan. Stränderna är fulla av badande och solande turister och jag ser nog mest fåglar hemma vid trädgårdsdammen, där det ibland är både köbildningar och slagsmål. I en buske vid norra udden hittade jag ändå dessa små törnsångare, som väntar på matleverans.


En näktergal hoppade runt bland stenarna och letade mat.


Hemma i trädgården är det en ny generation rödstjärtar som lär sig att stå på egna ben.


Vi låter bli att klippa gräset för at underlätta för insekterna och det drar även fåglarna fördel av. Här letar sädesärlan insekter i en ängssyra.


Hämplingarna landar lite då och då för att dricka vatten och bada.


Ibland kommer trädpiplärkan smygande.


Lövsångarna letar runt i buskarna. I år är det till och med ont om bladlöss.


Långt ute på vattnet rastar fisktärnorna tillsammans med en skräntärna.


Det är inte bara näckrosor i dammen.


Det är en sport att fånga en tornseglare på bild. Det går verkligen undan när de swishar förbi.


Ingen fågel men det vanligaste fotoobjektet under den här sommaren   -   tistelfjärilen.