onsdag 2 oktober 2013

Att stå nära en kungsfågel

Oj, nästan en bild på den lilla kungsfågeln

Rödhaken visar snällt upp sig

Snygg mot det gröna gräset

Ute vid fyren väntar talgoxen vid infoskylten

Han känner till varenda liten springa i det höga byggnadsverket

Men se där...en mindre korsnäbb..

..och några vackert röda hanar också

Det är någonting som rör sig i det förvildade päronträdet alldeles vid stigen på Fyrön. Jag saktar in på stegen och spanar mellan löven. Där lyser det till av ett orangefärgat streck. Det är en kungsfågel. Så otroligt liten när man står alldeles nära, nästan som en insekt. Jag försöker få in skärpan i kameran men den är inte stilla en sekund och far ut och in mellan grenarna. Den bryr sig inte så mycket om att jag står där. Den har inte tid att tänka på annat än mat. Det gäller att äta upp sig ordentligt inför den långa höstresan.  Lite längre bort på stigen sitter en annan orangelysande fågel. Det är rödhaken som gärna poserar framför kameran. Bofinkar, grönfinkar, gulsparvar och pilfinkar drar runt bland nyponbuskarna och berättar högljutt för alla som inte vet, att jag står där med min kamera och kikare. Men titta, det där är ingen fink! En mindre korsnäbb sitter i ett träd och äter på några oxelbär. Och där ser jag flera stycken vackert röda  herrar i sällskapet. Framme vid fyren guidar en snäll talgoxe för alla som vill titta på Långe Erik. Hoppas att vi får många sådana här fina höstdagar med många fågelupplevelser innan vintermörkret sänker sig.


3 kommentarer:

 1. Bådar gott för utflykten till Öland!
  Fina bilder! Kanske prova att filma de där små snabbisarna?

  SvaraRadera
 2. Du/ni verkar ha det gott om olika fågelarter på ön! Men.. så drar väl alla flyttfåglarna däröver :)
  Kungsfågeln är sååå svårfångad, vet inte hur många bilder jag försökt fånga den på och resultaten en oskarp bild.
  Ha en fin vecka! /Bea

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Nu har jag varit ett par dar på Öland i fint väder. Underbart landskap du bor i.
  Ville bara tipsa dig om ngt fint: Norr om Södviken en väg som jag tror det stod Hallsås (eller ngt mkt liknande på) skall du åka ner på o gå vägen rakt ner mot havet. Jag kom hem med en jacka full med Stolt fjällskivling men lämnade kvar minst lika mycket nyss uppkomna sådana. På höger sida - du kan inte missa dom.
  Torka foten och mal den sen till pulver i mixer så har du en mkt god svamp/nötkrydda till sås o soppa i vinter. O smörstek hattarna kompletta eller i bitar med skinn o allt häll på lite Chreme fraiche o salt o peppar o sen avrunda med lite vitt vin. Mkt gott! Ren lyxmiddag!
  Ha D!
  Kristina

  SvaraRadera