tisdag 24 september 2013

Flyttningstider

Det händer mycket i naturen nu. Det är en viss oro i leden, många samlar ihop sig i flockar och drar rastlöst lite hit och dit, äter upp sig ordentligt och väntar på startsignalen för den långa resan söderut. Ett stort gäng med tranor passerade över mitt huvud i går. De pratade högljutt med varandra, cirklade runt ett tag men bestämde sig sedan för att fortsätta en bit till.

En klunga med starar rundade fyren Långe Erik på sin väg söderut. De har inte så bråttom och tar långa raster utmed stränderna där det finns gott om småkryp i tångvallarna. Där finns redan mängder av sädesärlor som tar för sig av tångflugorna.

Från strandkanten kan jag se den ena flocken efter den andra av vadare och änder och så förstås stora flockar med skarv. På bilden är det bläsänder på väg.Visst är det lite vemodigt när våra "sommarfåglar" lämnar oss men samtidigt...

...börjar vi spana efter de nyanlända. Det är de arter från nordligare trakter som kommer söderut och letar föda. I år har vi ett riktigt bärår med mängder av rönnbär, oxel och annat och då kan det bli spännande med ovanliga trastar och annat. På bilden är det en varfågel som spanar från trådarna.

Under senhösten kommer sidensvansarna och undersöker våra äppelträd. Hittar de lite rutten och jäst frukt kan de stanna i timmar och till och med bli lite på pickalurven av "äppelvinet".

Och nu, så här års, har havsörnarna börjat visa sig igen. Under häckningstiden lever de ganska tillbakadraget men nu ser vi flera stycken varje gång vi är ute, både gamla vitstjärtade och lite yngre upplagor. Fantastiska fåglar som kan bli ända upp till 2,40 mellan vingspetsarna.


3 kommentarer:

 1. Det suger att åka till Öland. Viöka flotta bilder du visar här!
  Vet du att det är näst intill omöjligt vissa dagar att kommentera i din blogg. Den där funktionen att jag måste bevisa att jag ser bra och är en människa fungerar ofta inte även om jag skriver rätt spec inte från telefonen. Kan du inte ta bort den eller välja en annan typ?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Det är både spännande och lite ledsamt med alla dessa "fågelsträck". Roligt att se mängderna av fåglar men samtidigt vet man ju också att sommarn sjunger på sista versen. Fast det kommer ju en ny vår :-)
  Havsörn såg jag för första gången i helgen, riktigt kul!!!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera