torsdag 21 juli 2011

Trädlärka

Här, på norra Öland med sanddyner som en gång i tiden planterats med tallar för att binda sanden, med torrängar och alvarsmarker trivs trädlärkorna. Tidigt på våren hörs de första drillarna och sedan finns de här omkring hela sommaren. I år hörde jag den första den 22 mars, så de är verkligen ett tidigt vårtecken.
Liten unge på vift (dubbelklicka för större bild)


När jag precis hade flyttat till Öland hade jag sju stycken på gräsmattan utanför sovrumsfönstret en tidig höstmorgon. Att de hade sällskap med tre gulärlor gjorde inte upplevelsen sämre. Då kände jag verkligen att jag hade flyttat till rätt ställe.Nu är alla ungarna ute på egna ben (vingar) och jag har dem överallt. De letar mat på egen hand och får då och då ett tillskott av föräldrarna. En gammal dam som jag brukar prata med berättade en gång att det förr fanns lärkbon överallt i hagarna och man fick titta noga var man satte ner fötterna. Jag misstänker att det inte bara var sånglärkebon utan att en hel del av bona tillhörde trädlärkorna. Just häromkring har vi idag fler trädlärkor än sånglärkor.

2 kommentarer:

 1. Härliga bilder och informativ text!
  Må väl
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Har just hittad din blogg - så många fina bilder och mycket informativ text! Lite andra arter än de som finns här i norr.

  Extra kul eftersom jag i sommar varit på Öland och sett en hel del av ön inklusive ett besök på Ottenby fågelstation.

  SvaraRadera