onsdag 6 juli 2011

Stenskvätta


Nu är det stenskvättornas tid här på Öland. Överallt fladdrar deras lysande vita gumpar förbi utmed dikeskanter och ute på alvarsmarkerna. På stenmurarna sitter ungarna och kurar och väntar på matleveranserna från föräldrarna. Runt mitt hus kan jag emellanåt tycka att det kryllar av stenskvättor och deras hårda, smackande varningsläten hörs ideligen.



De vuxna fåglarna spanar över omgivningarna från takåsar, TV-antenner, enbuskar och luftledningar efter bra mat till ungarna och håller samtidigt ett öga på grannens katter och eventuella rovfåglar på ingående.



Ungarna sitter oftast orörliga men ibland blir väntan för lång och då sträcker de på sig, tittar åt alla håll och gapar lite för att vara alldeles beredda när föräldrarna äntligen dyker upp. Sitter det ett syskon någonstans i närheten kan man busa lite med det också.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vilken underbar serie bilder som du har tagit på Stenskvättorna! Det går inte titta sig mätt på alla vackra fåglar som finns, varesig det är i naturen eller ibland framför bildskärmen. Vackert, vackert!
    Må väl
    /Ingemar

    SvaraRadera