onsdag 21 maj 2014

På ejderdun vilar du...


Nackspärr? Nej då! Det är jätteskönt att sova en stund med huvudet vilande på den mjuka ryggen, tycker den här knölsvanen som gungade runt vid Ölands norra udde.


De mäktiga ejdersträcken har nu avklingat och huvudparten av ejdrarna har hittat sina häckningsplatser.


För ett par dagar sedan såg jag årets första ejderungar men mina bilder här är från förra året. Ejdern har på många håll minskat kraftigt de senaste tio åren och det är vanligt att först se mängder av ungar vaktade av ängsliga mödrar och mostrar. Redan några dagar senare är antalet ungar decimerade och efter ett par veckor är det fler barnvakter än ungar.


Många fiender lurar både över och under vattenytan men det finns mycket som tyder på att näringsbrist är det största anledningen till minskningen inom arten.


Ungarna äter sig mätta men fodret innehåller inte tillräckligt mycket näringsämnen. Brist på vitamin B har drabbat flera arter både av däggdjur och fåglar. Vi håller tummarna och hoppas att forskningen snart hittar orsaken till ejdrarnas försämrade tillvaro och att det är något som går att åtgärda.2 kommentarer:

  1. Finns det något finare än dessa små dunbollar tillsammans med sina bevakande vuxna. En underbar tid att beskåda, även om man vet att det för dem är en hård kamp att överleva. Vi märker att det finns mindre ejderfågel här i år än tidigare

    SvaraRadera