söndag 3 oktober 2021

Fåglar i september


Tiden rullar snabbt förbi. Redan några dagar in i oktober och mörkret sänker sig allt snabbare om kvällarna. Några flyttfåglar dröjer sig fortfarande kvar. Här är det den grå flugsnapparen som spanar från en kvist.


Gröngölingen stannar hela vintern. Här letar han på en trädstam, men ofta sitter han och plockar myror i min gräsmatta. Det tackar vi för. Myrorna har en tendens att bli alltför många i trädgården.


Det är nästan så man sätter eftermiddagskaffet i halsen, när man slänger en blick ut genom köksfönstret och får se en härfågel sitta på en blomkruka. Den stannade några minuter, putsade sig noga och flög sedan vidare.


En solig dag med minimalt med blåst, njöt en stenskvätta av den sista sommarvärmen.


Det har annars varit en ganska blåsig septembermånad och sådana här dagar med sol och lugnvatten har varit sällsynta. Här rastar ett gäng kärrsnäppor.


Vid dammen har vi nu haft fullt av gransångare som gärna tar ett bad som omväxling på insektsletandet.


Rödhaken smyger runt lite diskret, men sjunger gärna en liten strof ibland trots höstvädret.


Men oj, vad de extrafina tomtkryssen ramlade in den här månaden! En forsärla gillade min damm med det lilla vattenfallet.


Och så, de sista dagarna i månaden sträcker tranor och gäss över huvudena på oss, medan vi sitter och beundrar stararnas fantastiska flygkonster. Hur kan tusentalet starar flyga runt tätt ihop utan att kollidera. Beundransvärt!





















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar