torsdag 31 januari 2019

Januarifåglar

 
Året och månaden inleddes med stormigt väder och småfåglarna höll sig långt inne i buskarna. I skydd av en pir i Byxelkroks hamn, bland vigg och bergänder, simmade en liten parvel omkring. En smådopping! Bra början på det nya fågelåret.
 
 
I trädgårdens vattenfall kan man se aningen av isbildning utmed kanterna. Det skrämmer inte fåglarna, som verkligen uppskattar tillgången på vatten. Här är det blåmesarna som trängs på bästa stenplattan.
 
 
Lite skämtsamt brukar vi säga att havsörnar och svanar är de enda fåglar vi ser ute i markerna under vintern på norra Öland. Det ligger faktiskt en hel del sanning i det.
 
 
Så länge som isen inte lägger sig, håller de stora flockarna av änder till långt ute på vattnet, men utmed stränderna vaktar storskarvar och gråhägrar.
 
 
På de fortfarande höstgröna fälten rastar både gäss och sångsvanar till böndernas förtret. En stor flock av gäss kan plocka i sig mycket av grödan.
 
 
De övervintrande rödhakarna kommer redan i gryningen och plockar i sig av nedfallna talgbollsmulor.
 
 
"Vårt" ringduvepar är dagliga gäster vid fröserveringen under björken och de kan redan sjunga en liten vårvisa ibland (om det nu kan kallas för sång).
 
 
Vi har ju en del skog här på norra Öland och där finns både talltita och svartmes. Svartmesen kommer gärna fram till fågelmatningen när temperaturen börjar sjunka lite.
 
 
Trevligt med besök av en och annan nötväcka också!
 
 
Den enes bröd... Sparvhöken kommer några svängar varje dag och lyckas ibland. Här har en gulsparv fått sätta livet till.
 
 
Jag avslutar januari med den trevliga stenknäcken. Nästan exotisk i sitt utseende.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar