onsdag 7 oktober 2015

Örn och svan

 
Jag brukar säga, lite skämtsamt, att under vinterhalvåret är det bara örn och svan utmed kusterna. Lite sanning ligger det bakom och vissa dagar är det nästan så. Efter att ha varit mer eller mindre osynliga under sommaren börjar nu havsörnarna visa sig dagligen igen.
 
 
Verkligen majestätiska fåglar där de kommer med sitt följe av undersåtar i form av kråkor, som lever av smulorna från den mäktiges middagsmat.
 
 
Här tronar en örn på skylten till fågelskyddsområdet.
 
 
Svanarna då? Ja, de samlar ihop sig och gungar runt i stora flockar. Jag läste i går en gammal skildring från mitten av 1800-talet. Då var det alldeles vitt av svan utanför Nord-Ölands kuster och de unga pojkarna, som var jaktsugna, fick förmanas av sina fäder. Vuxna svanar var inget att slösa ammunition på.
 
 
Örn och svan i all ära men ormvråkarna hör också vintern till, där de sitter och spanar utmed större vägar. Här har en landat på ett gräsbevuxet uthustak.
 
 

1 kommentar:

  1. Fina bilder!
    Här har Örnie också börjat visa upp sig igen varje dag, tidigare fanns här flera örnar men han ser till att jaga iväg dem....mitt revir tycks han ropa med ett ljud som är rätt så ynkligt med tanke på hur storslagen han i övrigt är

    Karinkram

    SvaraRadera