söndag 18 januari 2015

Mest örn och svan


Det är ganska lugnt så här års på nordligaste Öland. Långt ute på vattnet ligger mörka band av andfåglar. Gräsänder, vigg, knipor och skrak mest men kikar man noga kan det finnas ett och annat spännande inslag. När hela flockarna plötsligt lyfter vet man direkt vad som är på gång.


Jo minsann! Där kommer havsörnen seglande och kikar efter en lämplig frukost.


Jag brukar säga att havsörn och svan är de vanligaste arterna så här års och örnarna ser man överallt, inte bara utmed kusterna. Här sitter en mätt örn i en grantopp efter att ha ätit upp ett kadaver ute på ett fält. Han var inte ensam. Det var fyra örnar och två korpar som delade på steken.


En art som vi ser ovanligt många av den här vintern är blåmesen. Härom dagen räknade jag till ett femtiotal som klängde på uppstickande vinterståndare på en översvämmad strandäng och det kommer ibland flockar av blåmesar och drar förbi.


Och så var det svanarna då. Varenda vik är full av sång- och knölsvanar och sångsvanarna drar ibland iväg till närliggande åkrar och äter sig mätta. 


Här är det en ung knölsvan vid Fyrön som är fullt upptagen med morgonputsen.


Så där ja! Nu duger det för idag!2 kommentarer:

  1. Ja det är härligt att komma ut tull kusten med kameran o bara få trycka av i långa serier... Fina bilder! Och så börjar ju hackspettar, mesar o nötväckor så smått att börja träna in revirhållandet med trummor o sång! Hopp omét

    SvaraRadera
  2. Fin rapport från Öland. Den första bilden var läcker....och lyckans ost som har så mycket örn att beskåda :-))

    SvaraRadera