onsdag 8 januari 2014

Snösiska


Plötsligt landar en flock med siskor. Spännande! Är det bara "vanliga" gråsiskor eller kan det finnas något annat med också? Ibland får man titta riktigt noga då skillnaderna inte är så stora mellan de olika siskorna.


Redan lite på håll ser en av dem ovanligt ljus ut i fjäderdräkten. Jag tittar närmare. Tja, lite eller nästan inga streck på sidorna och ganska ljus i baken. 


Och visst, även om den bakom på bilden blev lite suddig kan man ändå se att den främre individen har betydligt mindre och klenare näbb, precis som snösiskan har.


Någon beskrev snösiskan som en gråsiska som blivit övermjölad. Det kan jag hålla med om. Den ger ett ljusare, lite rundare och mjöligt intryck jämfört med gråsiskan. Vad roligt! En snösiska på årets första dag vid Nabbelunds färjeläger på norra Öland.

2 kommentarer:

 1. Själv har jag varken sett grå- eller snösiska. Roligt att få se dem båda på samma foto och din bra förklaring på hur man skiljer dem åt! Härligt med bloggar, man lär sig alltid något.
  God fortsättning på det nya året! /Ingela

  SvaraRadera
 2. Härligt med snösiskor!
  På vintern finns ofta spännande fåglar i Malmö som vi inte ser annars, bla stora flockar snösparvar, vinterhämpling, berglärkor.
  Kramar Karin

  SvaraRadera