måndag 28 januari 2013

Så var det färdigräknat då
Visst är det märkligt! År efter år samma sak! Först vimlar det av fåglar vid alla våra matningsställen. Flockar av bofinkar, bergfinkar och gulsparvar. Pilfinkar och gråsparvar i oräkneliga antal. Tre större hackspettar, nötväckor och entitor. Glada i hågen laddar vi upp för den stora vinterfågelräkningen. Vi släpar hem dyra äpplen, margarinpaket och säckar med frön och nötter. Och så har vi kommit till den stora räknarhelgen. Vi tittar ut genom alla fönster. Ser du någon, frågar jag ivrigt maken. Nä, säger han han. Efter lång väntan landar några koltrastar och fjorton pilfinkar. Vi antecknar. En sparvhök kommer som en blixt och slår ner. Vi kryssar över fjorton pilfinkar och ändrar till tretton. Så där håller det på hela helgen. Några gulsparvar, två bofinkar, en och annan blåmes. Vi piggnar till lite när det landar en flock med stjärtmesar. men sedan är det lika trögt igen. Måndag morgon rapporterar jag in resultatet och försöker sedan glömma eländet. Istället tar vi en tur upp till norra udden. Där blir jag glad igen när jag ser vattenpiplärka, skärpiplärkor och ängspiplärkor!

6 kommentarer:

 1. Ha,ha precis så kände vi också!
  Vi hade grått och tråkigt väder och knappt några fåglar. Men nu längtar vi efter alla andra fåglar och vår.
  Ha en fin vecka!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Gråväder, men många fågelindivider hade jag i alla fall på besök. Stundtals svårt att räkna dem alla.
  Förundrades över att det kom en ensam stjärtmes, de brukar ju ha sällskap.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Du har en intressant blogg... vackra bilder. Välkommen på http://filmandotherstories.blogspot.se/
  :) Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Hahaha galna fågelmänniskor.Men ett väldigt trevligt och givande intresse.Däremot har jag inte fattat hur den där räkningen går till?
  Hur räknar man fåglar som återkommer ideligen.Som här blåmes och talgoxe som kommer och går under hela dygnets ljusa timmar.
  //Kicki

  SvaraRadera
 5. Delar helt denna upplevelse, fast vi har hjaft færre fåglar i ca 2 veckor men dagligt besøk av sparvhøken så vi misstænker Bin Ladin som vi kallar honom. Kommer alltid så snabbt åxå så man hinner inte skjuta honom med kameran...
  Fina bilder

  SvaraRadera
 6. Oj, vad många fågelarter ni har så här års!

  mvh/Hannu

  SvaraRadera