lördag 30 juni 2012

En serie hackiga bilder

Vem kikar fram där? Jo, det är en av våra skyddslingar i trädgården. Familjen hackspett har slagit läger hos oss med sina två ungar, som inte precis är tysta av sig. Våra två välfyllda jordnötsbehållare är favoritfödan framför andra och det är alltid någon av spettarna som hänger där och petar ut jordnötsbitar. Nere på marken samlas trädgårdens gråsparvar för hackspettungarna har inte fullgott bordsskick ännu och de tappar ofta små smulor till glädje för sparvarna.


Den här lite suddiga matningsbilden är tagen genom fönsterrutan, men i dag satt jag över en timme i solstolen bara några meter från en av ungarna som ivrigt petade ut nötter från behållaren. Härom dagen såg vi ett beteende som vi undrar över. En av föräldrarna placerade nötter i skrymslen på trädet, där ungarna sedan plockade dem. Är det en avsiktlig träning av ungarna eller var det en slump? Hur som helst! Roligt är det med hackspettfamiljen och lika roligt att båda ungarna ser ut att må bra och blir mer och mer självständiga för varje dag som går.


1 kommentar:

  1. Ibland blir det endast till antaganden när man kollar fåglars och djurs beteenden, håll ut, kanske svaret kommer när du får följa med på närhåll.

    SvaraRadera