fredag 9 september 2011

Starflockar


Ett tydligt hösttecken är starflockarna som fladdrar runt utmed stränderna och över fälten. Tråkigt nog tycker vi att de har minskat i antal bara under de senaste fem - sex åren. Då kunde de sitta tätt, tätt ihop på våra luftledningar som gungade betänkligt under den påflugna lasten. En gammal man som vi pratade med hade räknat ut ungefär vad en kaloristinn stare kunde väga, multiplicerat det med antalet starar på en tråd och kommit fram till en siffra som helt klart utgjorde en risk för det fasta telefonnätet på norra Öland. I går kväll när jag steg ur bilen vid ett av våra färjelägen, hörde jag ett väldigt tjatter från några björktoppar. Ja, det var en starflock som trängdes på de tunna björkkvistarna och ständigt bytte platser med varandra för att kunna njuta av de sista solstrålarna.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Här omkring mig finns det inga starar mera, endast på de platser där kreatur betar i hagen. Så synd när vissa fågelarter verkar försvinna av en en eller anledning.
  Trist och vemodigt med fågelflytten, men så har vi ngt att se framemot igen - en ny vår!
  Må gott! /bea

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Så tråkigt när man märker nergångar i alla olika arter på både fåglar och djur. Det finns ju vissa ljusglimtar men de är tyvärr väldigt få. Ja, när det gäller vikten så är blir det säkert ganska så mycket med tanke på det stora antalet.
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 3. jaså, är det där dom är. Här är kemiskt rent från det mesta. :(

  SvaraRadera