torsdag 30 augusti 2012

Landningsplats i trädgården






Bredvid trädgårdens damm har jag en bor eller brygga eller vad vi ska kalla det för. Det har visat sig bli en omtyckt landningsplats för alla sorters fåglar, kanske för att man har en god överblick över den närmaste omgivningen därifrån. Man kan också sitta där och bestämma sig för om man ska ta sig ett bad eller inte eller titta ut över alla flygfän över vattenytan och välja ut det bästa på menyn. Sädesärlorna placerar ofta sina ungar där, kanske för att de smälter ihop bra med det gråaktiga träet. Ibland landar något mer ovanligt, som t ex forsärlan som stannade till några sekunder. Jag hoppas förstås på fler celebra besök, varför inte en kungsfiskare. Jag offrar också gärna några av dammens fiskar om en stork får för sig att gå ner och ta ett mellanmål. Jag fortsätter att spana!







onsdag 22 augusti 2012

Mitt hus - en godiskiosk





Här på det insektsrika Öland för vi en ständig kamp mot spindelnät, invirade puppor och annat smått som tycker att husväggar och trädgårdsmöbler är lämpliga biotoper. Vi har god hjälp av alla småfåglar som noggrant undersöker varenda springa flera gånger om dagen och plockar i sig allt lockande i matväg. Den grå flugsnapparen är flitigast av alla och när alla andra har slutat arbetet för dagen kan jag fortfarande se en liten skugga som letar under trädgårdsbord eller runt vattentunnorna vid husknuten. Det ser också ut som om den har lärt sig att om man drar försiktigt i spindelnätstrådarna kan man locka fram en fet spindel. Jag har sett det flera gånger men det kan förstås vara en slump och bara ingå i det vanliga födosökandet, där man vrider och vänder på allting för att hitta något matnyttigt.






lördag 18 augusti 2012

Köer till badet

Gråsparvarna samsas med en gulsparv

Öland förknippas ofta med sol och bad och min trädgård är inget undantag. Både bofasta och sommarboende trängs omkring mitt lilla äventyrsbad med vattenfall och nyfikna fiskar. De modigaste går först och andra, lite mer försiktiga, väntar i buskarna runtomkring. Somliga tar ett försiktigt "tantbad" på några sekunder medan andra inte ger upp förrän varenda fjäder är genomsur. De oförsiktiga kan ibland landa på ett näckrosblad men blir då snabbt blöta om magen när bladet börjar sjunka under ytan. Spännande är det hela tiden både för badgästerna och för mig som tittar på.

En slöjstjä...förlåt, sädesärla

Lövsångaren väntar på tur...

...liksom trädpiplärkan

På en tråd sitter några unga starar och avvaktar

Törnskatan var lite försiktig först, men gillade badtemperaturen och stannade länge

Så blev det trängsel igen!

Som en våt sudd sitter blåmesen och torkar till i solen

söndag 12 augusti 2012

Andra kullen





Just när jag trodde att svalorna började förbereda sig för flytten söderut, dyker det plötsligt upp hela familjer runt huset igen. Svalungar sitter överallt på takpannor, markiser och ledningar och spanar efter de omkringflygande föräldrarna. Det ser också ut som om förra kullens ungar hänger med och försöker få sig en matbit utan att anstränga sig. En försökte till och med stjäla en godbit ur munnen på en yngre släkting och var riktigt våldsam i sina försök. Det är trevligt med ladusvalornas småpratande och så här års behöver vi inte heller stänga dörrar och fönster på alla byggnader för att hindra bobyggande på olämpliga platser där vi inte kan ha dörrarna öppna hela sommaren.

fredag 3 augusti 2012

Titta, en kompis!


Ett av mina blomstöd i trädgården toppas av en liten ful knubbig fantasifågel. I dag fick en lövsångare syn på pippin och fattade tydligen tycke för det gula bröstet som lyste i eftermiddagssolen. Han betraktade den först från olika håll och tog sedan mod till sig för lite närkontakt. Se här några av hans outtröttliga försök att få lite fart på kompisen.