onsdag 30 november 2011

Vi flyger







Äntligen! Nu sitter den där! Bra ljus och ingenting runt omkring som stör. Jag ställer in kameran och fokuserar. Den är borta!! Det där känner vi igen. Ingen fågel, en flaxande fågel eller någon helt annan som flyger förbi. Det blir ofta resultatet när vi har förväntat oss en kanonbild. Ibland blir det en kanonbild men ändå inte vad vi från början hade tänkt oss. Men vad gör det! Frisk luft, spännande upplevelser, intressanta iakttagelser och ett och annat nytt kryss i artlistan gör ändå att vi trivs med tillvaron.

torsdag 24 november 2011

Gott om grönfinkar

Gammal, sjuk eller enbart lite töntig? Arg är han i allafall där han sitter ensam i regnet

Resten av gänget mumsar blåeldsfrön, balanserande på grenarna

Samarbete i trädgården. Guldfiskarna samlas och plockar de frön som grönfinkarna tappar i vattnet

Nu har han bestämt sig för att strunta i blåeldsfröna och delar solrosfrön med talgoxarna i stället

Det ser ut att ha varit ett bra år för grönfinkarna. Vi har gott om mindre flockar som drar runt utmed stränderna, över alvarsmarkerna och då och då gör ett besök i trädgården också. Skönt att se att de tycks klara de angrepp av trikomonasparasiter som upptäcktes för några år sedan. En och annan stryker säkert med fortfarande men hos oss märks ingen större decimering av beståndet.

lördag 19 november 2011

Stjärtmesar




Plötsligt blir det liv och rörelse uppe bland trädgrenarna. Vad är det? En förskoleklass på utflykt skulle man kunna gissa på . En liten flock med fåglar rör sig ivrigt hit och dit medan de konverserar med varandra. Aldrig stilla och nästan omöjliga att fotografera. Flygande, klättrande, hit och dit och upp och ner. Det är stjärtmesar! De små söta dunbollarna med sina långa stjärtar passerar under några minuter innan de försvinner bort mot lövträden runt kohagen.

tisdag 15 november 2011

Sidensvansar överallt





Den här hösten har norra Öland haft en röd ton av alla oxelbär, nypon, rönnbär med mera. Fantastiskt vackert och självklart har det lockat hit ovanligt stora flockar av trastar och sidensvansar. I helgen gick jag en sväng utmed västra kusten och i den tjocka dimman som rådde, hörde jag ett riktigt dån av vingar som flyttade sig i trädtopparna. När jag kom närmare såg jag flocken på ungefär 300 sidensvansar som ideligen flyttade sig mellan oxelträdens kronor. Dagen efter hittade jag en mindre flock som vilade i de försiktiga strålarna från novembersolen uppe vid norra udden. De sista kvarvarande rönnbären i min trädgård blev också sidensvansföda.

fredag 11 november 2011

Badgäster






En liten flock med gråsparvar och pilfinkar kommer på besök dagligen till min trädgård. Häromdagen var de badsugna trots de få plusgraderna i luften. Familjen gråsparv slängde sig i vattnet direkt medan de mer tålmodiga pilfinkarna snällt väntade i buskarna. Det plaskades och trängdes på bästa badplattan i vattenfallet och alla försökte bli av med både ohyra och smuts från topp till stjärtspets.

tisdag 8 november 2011

Senaste nytt: Varfågel och stjärtmesar





En tjock, nästan ogenomskinlig dimma har legat över Öland de senaste dagarna. Plötsligt i allt det grå urskiljer jag något som sitter i toppen av björken. En varfågel! Inte precis varje dag den landar i min trädgård. Den spanar från toppen av sin kvist och några gånger flyttar den över till teletrådarna alldeles bredvid. Plötsligt hör jag ett upprört tjatter längre ner i björken . Det är ett gäng stjärtmesar som varnar för inkräktaren och snart får de sällskap av en lika upprörd talgoxe. Varfågeln sitter oberörd kvar och snart tröttnar mesarna och drar vidare.

torsdag 3 november 2011

Gärdsmygens tid


När jag tittade ut genom fönstret strax efter gryningen, en grå novembermorgon, var det något som snabbt kilade omkring vid vattenfallet till dammen. Var det en mus? Nej, det var en av de gärdsmygar som delar våra hus med oss under vintern. De finkammar alla vinklar och vrår i jakten på insekter. I år suckar de lite uppgivet. Stora huset är tvättat och nymålat och inte längre den källa till frosseri som tidigare.Tur att vedbod, förråd och garaget finns kvar som aldrig sinande matförråd. Bra, tycker vi. Ät gärna upp alla de tusentals insekter som väljer att övervintra där, men vi behöver väl inte få utskällning varje gång vi råkar öppna garageporten? En gärdsmyg blir lätt upprörd och berättar om sina känslor både länge och högljutt. I denna ovanligt varma början av november har vi flera gånger hört en något trevande gärdsmygssång från buskarna runt omkring. Javisst, man kan få lite vårkänslor när det är 15 grader i luften. Någon lite suddig gärdsmygsbild blev det också trots gryningsljuset och morgondimman.